VERTEBRA Online trening

VERTEBRA Online trening originalna je usluga koja vam pruža mogućnost da vježbate uz našu podršku gdje god se nalazili. Putem ove usluge dostupni su vam naši individualni programi i vježbe koje provodimo i u našem centru s našim klijentima. 

Svi programi su u potpunosti individualizirani i pripremaju se tek nakon  inicijalne dijagnostike.

Sve vježbe se šalju na vaš email u video formatu sa točnim rasporedom po danima uz dodatne upute.

Bilo kada i bilo gdje

Personalizirani program

VIDEO vježbe

Podrška i komunikacija

Mjesečni ONLINE program treninga = 500 HRK

Namijenjeno djeci, sportašima i rekreativcima!

Popuni podatke i započni!

Nakon što popunite potrebne podatke, poslat ćemo na vaš email informacije za uplatu i sve potrebne upute za korištenje ove usluge!

Hoda li vaše dijete na prstima? :(

Ovo je vrlo važno pitanje i vrlo važan tekst za sve roditelje, a pogotovo one čija djeca tek ili još uvijek hodaju na prstima.
Hod na prstima u najranijoj dobi (kada djeca tek prohodaju, pa do druge godine) je normalan i prolazna je faza razvoja.
No, nastavi li se i nakon tog razdoblja, svakako bi bilo pametno potražiti stručnu dijagnostiku i savjet.
Hod na prstima, osim što je najčešće samo prolazna faza djetetove vertikalizacije, može biti znak i ozbiljnijih poremećaja kao npr. skraćenja Ahilovih tetiva, cerebralne paralize, mišićne distrofije ili poremećaja iz autističnog spektra.
Naravno da kod neuroloških dijagnoza nije prisutan samo hod na prstima, već i cijeli spektar drugih znakova koji upućuju na dotičnu neurološku dijagnozu. Pa, stoga nema mjesta panici, ukoliko se vaše dijete normalno razvija, a hod na prstima je izoliran problem.
Ukoliko dijete na zapovijed da spusti petu na pod, to može učiniti, to je znak da je prednji hod samo navika.
SKRAĆENE AHILOVE TETIVE
Ponekad ipak djetetu nije moguće spustiti petu na pod, a problem nije povezan sa neurološkim oštećenjem, nego se radi o skraćenju Ahilovih tetiva koje su anatomski vezane za petnu kost, a skraćene su već od rođenja, a često se provodi i operativni zahvat u svrhu produljivanja tetiva.
Kod ove dijagnoze, dijete, pri pokušaju da podigne prste od poda, radi kompenzaciju saginjanjem trupa u pokušaju da izvede zadani pokret. Podizanje prstiju je moguće, ali u vrlo malom obimu, uz zatezanje i bolnost u Ahilovim tetivama.
Ova dijagnoza zahtjeva stručni rad na istezanju Ahilovih tetiva i opuštanju potkoljenih mišića.

U ovom slučaju, naravno, korekcija je usmjerena i na repozicioniranje položaja trupa, ispravljanje položaja zdjelice, istezanje zdjeličnih ligamenata i sl. jer skraćene Ahilove tetive uzrokuju brojne posturalne nepravilnosti na svim dijelovima lokomotornog sustava.
No, skraćenje Ahilove tetive je u puno manje slučajeva urođeno stanje, a puno češće je posljedica navike hodanja na prstima.

U svakom slučaju hod na prstima nikako nije poželjan, jer izaziva negativne posljedice na sve strukture lokomotornog sustava, a pogotovo na stabilnost i pravilan položaj gležnja, zdjelični ligamentarni aparat te na fleksibilnost mišića donjih ekstremiteta. Sve to zajedno, kroz nekoliko godina dovodi do lošeg stanja posture i velikog broja problema koji su s lošom posturom povezani.
Također se kao posljedica hoda na prstima, pojavljuju problemi s koljenima, posebice sa kolateralnim ligamentima, ali i prednjim križnim ligamentima koji zbog lošeg položaja stopala i koljena, trpe veliko nepravilno opterećenje.
Ovo je posebno velik problem kod djece koja se bave sportom.

Zato, dijete treba pravilno pregledati, pronaći pravi uzrok problema i cijelu situaciju ispravno rehabilitirati. Kod rehabilitacije, najveću ulogu imaju pasivne i aktivne vježbe istezanja skraćenih struktura stopala, gležnja, potkoljenice… a, onda korektivne individualne vježbe u kojima se postavljaju temelji za kvalitetnu posturu i ispravnu poziciju svih dijelova lokomotornog sustava.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga...

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Naši savjeti
petar.jurina

Sindrom gornjeg torakalnog otvora

Sindrom gornjeg torakalnog otvora je vrlo ozbiljan problem koji se javlja zbog pritiska prvog rebra, ključne kosti te vratnih mišića (mm. scaleni) na splet živaca

Pročitajte »

Rehabilitacija tenisača

Tenis je sport u kojem su koordinacija, mobilnost i pravovremena reakcija iznimno važni (ali, zar nije tako u svakom sportu). Zato je važno da tijelo

Pročitajte »

Uzrok boli u koljenu

Bol u koljenu rijetko nastaje zbog problema u samom koljenu. Pravi uzrok bolnog koljena najčešće je u krivom položaju stopala ili kuka. Zato je prvenstveno

Pročitajte »